13 éves lett méltán híres mentőkutyánk, Aqua

December 3-án egy élő legenda ünnepelte születésnapját a budapesti Aréna Plázában: Aqua, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csodálatos mentőkutyája 13 éves lett! Isten éltesse sokáig!

Aqua, a belga juhászkutya pályafutása során 600 bevetésen vett részt. 2015-ben 12 éves korában vonult nyugdíjba élménydús, kiemelkedően eredményes szolgálati éveit követően. De beszéljenek helyettünk inkább Balázs Lászó, Aqua gazdájának szavai:

“Aqua egy igazi élsportoló. Nehéz szavakkal leírni azt a győzni akarást, ami a lelkében rejlik. Nemcsak mentőkutya ő, annál sokkal több…egy igazi barát. Kiskutyaként került hozzám egy belvárosi lakás 5. emeletére, mint második kutya. Kapcsolatunk nem indult zökkenőmentesen, mivel egy hét alatt leamortizálta a család minden lábbelijét. Mivel tudtuk, hogy nem átlagos kutyaként fogja élni életét így mindenki megbocsájtott neki. Hamar meghálálta a bizalmat, így fiatal kutyaként teljesítette a bevetésekhez szükséges mentőkutya vizsgákat és elérkezett az első bevetése. Nem sokkal karácsony előtt egy hatalmas gázrobbanás rázta meg Budapest egyik épületét. Aqua itt lépett bele a felnőtt mentőkutyák életébe.

Aqua - itt még kölyökkorában

Aqua – itt még kölyökkorában

Azóta nincs aki megállítsa. Járt már a világ több földrészén és részese volt minden olyan magyarországi káresetnek is, ahol mentőkutyák segítségére volt szükség. Szakmai sikereit mindig is halmozta, így nem állt meg a világbajnoki cím megszerzését követően, hanem töretlen lelkesedéssel dolgozva teljesítette a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség vizsgarendszerében fellelhető legmagasabb szintű vizsgákat is. A sok elismerés és érdem mellett kutya tudott maradni. Kanapén alszik, kipakolja a szemetest, őrzi a házat és nem tud ellenállni az asztalon felejtett falatoknak. Persze mindig lesznek irigyek, akik gúnyos módon beszélnek róla, de erre ő mindig csak annyit mond, hogy…. “Tessék utánam csinálni”. 

Boldog 13. Születésnapot, Aqua!

Boldog 13. Születésnapot, Aqua!

A magyar mentőkutyák teljesítményét világszerte tisztelet és elismerés övezi. Kivételes képességeiket, tudásukat és rátermettségüket rendszeresen bizonyíthatják súlyos katasztrófák esetén is – számos bajbajutott személy köszönheti e rendkívüli kutyáknak az életét.

Aqua az indonéziai földrengés áldozatainak felkutatásában is segédkezett

Aqua az indonéziai földrengés áldozatainak felkutatásában is segédkezett

Aqua további képeiért látogass el a Mentőszolgálat Facebook-oldalára. Tevékenységéről és arról, hogyan tölti nyugdíjas mindennapjait, a hirado.hu oldalán olvashatsz bővebben!

Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat


Facebook – Instagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
Kategória: Hírek, Közérdekű Címke: , , , .

Írd meg véleményed!