7 jel, amely arra utal, hogy kutyádnak fájdalma van

Veleszületett ösztönük ma is arra készteti őket, hogy elfedjék, ha valamijük fáj, betegnek érzik magukat vagy megsérültek. Éppen ezért kell nekünk, gazdiknak odafigyelnünk, és felismernünk az árulkodó jeleket!

Gyakran nem könnyű biztosan megmondani, hogy kedvencünknek fájdalma van-e. Évezredekkel ezelőtt farkas őseik körében a gyengeség legapróbb jele is sebezhetővé tette az egyedet, márpedig mind tudjuk, hogy sebezhetőnek lenni veszélyes!

1. Járás – megváltozik a kutya járása, sántítani kezd, biceg vagy jobban terheli egyik lábát. Ez külső, látható sérülés nélkül is biztos jele annak, hogy valami fájdalmat okoz neki. Lehet, hogy csak egy tövis fúródott a tappancsába, de komolyabb traumára is utalhat (pl. ínszalag-sérülés).

2. Energiaszint – ha a kutyád levert, s a séta után még szokásosnál is jóval fáradtabb, esetleg a séta gondolata sem vidítja fel, gyanakodnunk kell arra, hogy nem érzi jól magát.

3. Étvágy – ha nem érdekli az étel, nem feltétlen jelenti azt , hogy beteg. Lehet, hogy csak nem kívánja, másra vágyik, de érdemes megvizsgálni a székletének állagát, s ha hányt is, jobb, ha ellátogatunk vele az állatorvoshoz. A gyomorrontástól a mérgezésig terjedő skálán bármi előfordulhat.

Kis odafigyeléssel észrevehetjük, ha beteg a kutya (Fotó: bluecross.org.uk)

Kis odafigyeléssel észrevehetjük, ha beteg a kutya (Fotó: bluecross.org.uk)

4. Tekintet – ha a kutyád kölyökszerű tekintettel bámul rád vacsora közben, nagyon aranyos és ellenállhatatlan tud lenni, ugyanakkor fontos dolgot is közölhet. A kitágult vagy összehúzódott pupillák, gyakori pislogás, véreres szemek vagy félig lehunyt szemhéjak szintén arra utalhatnak, hogy kutyádnak komoly fájdalmai vannak.

5. Viselkedés – Néhány kutya védekezővé válhat, ha lebetegedett, megsérült vagy komolyan fáj valamije. Ha kutyád alapvetően barátságos jellemű, szófogadó és figyelmes, de hirtelen megváltozik a viselkedése, morog vagy vicsorog, ideje elvinni az állatorvoshoz.

6. Légzés – ha a kutya kapkodja a levegőt, felszínesen vagy éppen nehezen lélegzik, egyértelmű, hogy valami nincs rendben. A túlzott lihegés ugyanígy aggodalomra adhat okot.

7. Testtartás – ha a kutya összegörnyed, nyugtalanul fészkelődik, vakarózik, vagy túlzottan merev és izmai megfeszülnek, a legjobb, ha megvizsgáltatjuk állatorvosunkkal.

Forrás: barkpost.com
Főkép: thedogbreedsbible.com


Facebook – Instagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
2
Kategória: Egészség, Hírek, Kiemelt Címke: , , , , .

Írd meg véleményed!