A kutyaház téliesítése – időben készülj fel a hidegre!

A rövidebb szőrű, szabadban tartott kutyák számára a hideg tél beköszönte előtt ki kell alakítani egy szélvédett, száraz kuckót.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület rengeteg hipotermiás (kihűléses), fagyásos kutyát szed össze az utcáról télen, egy részük az állapotot nem éri túl. Gyakran a hanyag tartás állatkínzásos bűncselekménnyé fajulhat, amiért az elkövető akár letöltendő börtönt is kaphat. Jobb felkészülni a hidegben való állattartásra, így megelőzhetjük a bajt.

Nagyon fontos, hogy kutyánk udvarban tartása esetén a kutya szőrét divatból sose nyírassuk le. A kutya szőre egyben a hidegtől védő takarója. A parazitamentesítő befújáson túl a fürdetést is kerüljük, hiszen a kutya szőrén kialakuló zsíros védőréteget ezzel eltávolítanánk, ami a hideg elleni küzdelmet gátolja.

A kutyaház egész évben, így télen is legyen kényelmes (causalhomefurnishings.com)

A kutyaház egész évben, így télen is legyen kényelmes (causalhomefurnishings.com)

Milyen az ideális kutyaház?

A kutyaház méretét a kutyához igazítsuk. Se ne legyen túl kicsi, se ne legyen túl nagy. A kutyaházra nem szabad túl nagy bejáratot készíteni, elegendő, ha az eb lehajtott fejjel éppen befér rajta. A nem megfelelően megválasztott méretű kutyaház és annak rossz méretű ajtaja rontja a belső térbe a kutya teste által végbemenő felfűtést. A kutyaházat szigetelhetjük belső vagy külső szigetelő réteg beépítésével (falemezek közötti hungarocell réteggel).

A kutyaház bejáratára szőnyegből készíthetünk szélvédőt. A házikó aljának kibélelését szalmával, rossz szőnyeggel, faforgáccsal oldhatjuk meg. A küszöb beépítése révén az alom nehezebben kerül a házon kívülre. A kész házat tegyük szél és esővédett helyre, dúcoljuk alá téglákkal, vagy helyezzük raklapra, hogy ne álljon vízben. A kutyaház tisztításáról (bolha és parazitamentesítéséről) legalább kéthetente gondoskodjunk.

Bármennyire is szeretik a havat, kutyáink is fázhatnak (thedoghome.com)

Bármennyire is szeretik a havat, kutyáink is fázhatnak (thedoghome.com)

Ha egy háziállat a nagy hidegben szabadon van, a hipotermia, a fagyás első tüneteiként lelassul, erőtlenné válik, de gyakran az érzéketlenségben bekövetkező fagyás, kivérző sérülés jelenhet meg rajta, majd a szerencsétlen viszonylag gyorsan elpusztulhat. A kutyák legérzékenyebb területe a fül és a tappancs, amely fagyás következtében akár el is üszkösödhet.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület javaslata az, hogy állattartóként gondoskodjon mindenki házikedvence felelős téli tartásáról. Ha bárki bajban lévő állatot lát, azt próbálja meg ki-ki a lehetőségeihez mérten pártfogásába venni.

Forrás: háziállat.hu


* FacebookInstagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
Kategória: Hasznos, Hírek Címke: , , , , , .

Írd meg véleményed!