A kutyás terápiának hála új remény költözött az idős néni szívébe

Családja már kezdte feladni a reményt, hogy szerettük valaha képes lesz-e még kommunikálni velük. A terápiás kutya jelenléte azonban visszaadta a nagymama életkedvét.

Ritkán látni mosolygó arcokat azokon a helyeken, ahol súlyos – akár életük végéhez közeledő – betegeket ápolnak, ám a barátságos kutyák és macskák jelenlétének hatására azonnal érezhető a változás!

A legtöbb ellátó intézmény változatos programokat kínál bentlakóinak, a kímélő torna, tánc, a közös éneklés, társasjáték és egyéb elfoglaltságok mellett azonban mégis a terápiás állatok látogatása a legkedvesebb meglepetés számukra. Ahogy belépnek az ajtón, kedves természetük, csillogó tekintetük és a lényükből áradó szeretet utat tör az idősekben és betegekben rejlő kíváncsi gyermekhez. Újra – talán hosszú idő után újra – mosolyogni látják őket gondozóik.

A terápiás kutya jelenléte békével tölti el a betegeket (Fotó: today.com)

A terápiás kutya jelenléte békével tölti el a betegeket (Fotó: today.com)

A londoni Mayhew Animal Home terápiás kutya programjának keretében önkénteseik beteg emberekhez látogatnak el négylábú segítőikkel. Jelenleg 43 helyen dolgoznak képzett kutyáikkal, de egyre nagyobb az igény tevékenységükre, ezért tovább bővítenék a progamot. Idősek otthonába, kórházakba, hospice osztályokra és gondozó otthonokba járnak el hetente több alkalommal is.

Terápiás párosuk éppen a szokásos körútját rótta egy nap, mikor értesültek arról, hogy az egyik idős páciens három napja egy falatot sem evett és egy szó sem hagyta el ajkait. A kutya mintha megérezte volna ezt: ahogy odatették az idős beteg mellé az ágyra, türelmesen várt – a néni pedig megsimogatta és elkezdett beszélni hozzá! Újra kommunikált családjával is, és azt is megígérte, hogy ezek után pontosan be fogja szedni a gyógyszereit, melyeket az utóbbi időben teljes mértékben visszautasított.

A terápiás kutyák közelében a betegek jó része újra élettel telinek, erősnek érzi magát. Kedvenceink hasonló hatást tudnak kiváltani az otthoni ápolás alatt álló szeretteinkben is. A kutyák, macskák, sőt, még a nyuszik és tengerimalacok közelsége és látványa is csökkentheti a depresszió tüneteit, a magas vérnyomást és hozzájárulhat ahhoz is, hogy a családtagok – a nehézségek közepette is – pozitív, optimista szemlélettel tekinthessenek a világra.

Mosolyt csalnak a betegek arcára a kutyák (Fotó: redericknewspost.com)

Mosolyt csalnak a betegek arcára a kutyák (Fotó: redericknewspost.com)

Mindennapos gondozásuk mellett nem hagyhatjuk el magunkat, a rendszeres kutyasétáltatás pedig fitten tartja a gazdikat, minden életkorban. Jótékony hatásai miatt a britek egyenesen receptre írnák fel az időseknek a kutyatartást. Örömöt és vidámságot hoznak az idősek és betegek életébe, gondos felügyelet mellett a közös játék, séta nemcsak a fizikai, hanem a mentális és érzelmi állapotukat is javíthatja. A kutya puha bundájának simogatása varázslatos módon megnyugtathatja őket.

Idős vagy súlyosan beteg szerettünk talán már nem lenne képes önállóan gondoskodni róla, de a családi kedvenc jelenléte önmagában is gyógyító erővel bírhat. Megérintheti, beszélhet hozzá, belenézhet a szemébe – a legértékesebb ajándék lehet számára.

Ha fizikailag már visszafordíthatatlan állapot állt be, emlékezzünk rá, hogy a lélek a test korlátai ellenére is szárnyalni képes, érez és szeret – a négylábúak ezt tökéletesen tudják. Néha nem kell más, csak hogy együtt lehessenek és békében, csendben pihenhessenek egymás mellett.

Forrás: blog.animalrescuesite.com
Index kép: irishtherapydogs.ie


* FacebookInstagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket! 🙂

Like
Kategória: Érdekes, Hírek Címke: , , , .

Írd meg véleményed!