Az állatkínzás áldozataiért és hontalan társaikért égtek a gyertyák Pécs főterén

Gyertyagyújtással kísért megemlékezést tartottak a baranyai állatbarátok. 

Vasárnap délután kutyaugatás hangja szűrődött ki a Széchenyi tér adventi forgatagának zajából. Hunyadi János lovasszobrának lábánál két- és négylábúak gyűltek össze egy békés megemlékezésre. A meghitt hangulat mindenkit magával ragadott, szavakkal leírhatatlan érzéseink keringtek a több száz mécses apró lángjában. Nem volt szükség beszédekre, hangzatos kijelentésekre.

Fülöp és társai fényképeit elnézve ott, a csendben együtt emlékeztünk meg mindazokra az állatokra, akiket elveszítettünk és azokra is, akik az emberi felelőtlenség, hanyagság áldozataiként szenvednek e percekben is.

Gyertyagyújtás az állatkínzás áldozataiért - Mécsesek (Pécs, 2017) Fotó: Maurer Lilla, kutyaszeretet.hu

Mécsesek a pécsi megemlékezésen (Fotó: Maurer Lilla, kutyaszeretet.hu)

A Gyertyagyújtás a megkínzott és hontalan állatokért nevű országos kezdeményezés több ezer állatbarát, állatmentő és állatvédő szimpátiáját vívta ki, az eseménnyel egyidőben hazánk 24 városában zajlottak még megemlékezések. Merk Tímea, a pécsi flashmob egyik szervezője kérdésünkre elmondta, hogy a résztvevők aránya várakozásaikat is felülmúlta. Közel 400 érdeklődő jelezte részvételét a közösségi oldalon, melyből legalább kétszázötvenen el is jöttek, többen kedvencük társaságában.

Pécs, Széchenyi tér - Gyertyagyújtás az állatkínzás áldozataiért (Fotó: Sági Tamás)

Pécs, Széchenyi tér – Gyertyagyújtás az állatkínzás áldozataiért (Fotó: Sági Tamás)

A legkisebbektől a legnagyobbakig példásan viselkedtek a kutyusok – őket is átjárta a pillanat szelleme, ahogy szerencsétlen sorsú társaikért égtek a mécsesei lángjai. Fényükben a hangos programokkal kísért adventi vásár kellős közepén gyönyörűen megfért egymás mellett a csivava, az idős puli, a husky, a golden retriever, a border collie, a dán dog és a bernáthegyi is:

Az utóbbi idők hírei ismét felbolygatták az állatszerető emberek lelkét: állatkínzási esetek tucatjai árasztják el a médiát nap, mint nap, s a héten került sor Fülöp kutya kínzóinak tárgyalására is Nyíregyházán, ahol egyidejűleg békés demonstrációt tartottak, és többen is szót emeltek a felelőtlen állattartás mértékének csökkentése érdekében. Fülöp nem csak az állatkínzás, hanem az emberség, szeretet és összefogás jelképévé is vált, emléke a szívünkben él tovább.

Gyertyagyújtás az állatkínzás áldozataiért - Fülöp (Pécs, 2017) Fotó: Maurer Lilla, kutyaszeretet.hu

Fülöp kutyáért és társaiért égtek a gyertyák (Fotó: Maurer Lilla, kutyaszeretet.hu)

A szervezők örömére a gazdik is nagyon pozitívan beszéltek az eseményről. Jelenlétükkel a kegyetlen állatkínzásokkal szembeni tiltakozásuk mellett képviselték azt a nézetet is, mely szerint lehetőségeinkhez mérten tennünk kell az ilyen esetek ellen. A nem várt létszám is bizonyítja, hogy egyre többen állnak ki a felelős állattartás és az állatok védelme, jólétének biztosítása mellett. Együttérzésüket kifejezve még a karácsonyi vásárra érkezők közül is jónéhányan figyelemmel kísérték az eseményt.

A kezdeményezés nem áll meg itt, jövőre is várnak szeretettel minden kedves állatbarátot a megemlékezéseken. 2018-ban újra felgyúlnak a fények az ártatlan kis lelkekért!

Forrás: kutyaszeretet.hu


Facebook – Instagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
Kategória: Állatvédelem, Fülöp, Hírek Címke: , , , , , , .

Írd meg véleményed!