Az ivartalanított kutyák tovább élhetnek

Az ivartalanított kutyák tovább élnek, mint azok, amelyeket nem fosztanak meg ivarszerveiktől – állítják amerikai kutatók. Az élethosszkülönbség jelentős: másfél év.

A Georgiai Egyetem kutatói 70 574 kutya halálozási korát és 41 045 kutya halálozási okait vizsgálva arra jutottak, hogy az ivartalanított példányok tovább élnek. Számításaik alapján átlagosan 9,4 évet értek meg, míg a nem ivartalanítottak 7,9-et.

A Plos One tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint ez annak is köszönhető, hogy esetükben ritkábban alakulnak ki fertőző betegségek és kevesebb trauma éri őket. Az alacsonyabb progeszteron- és a tesztoszteronszint miatt immunrendszerük hatékonyabban védekezik a kórokozók ellen, másrészt az ivartalanított kutyák kevesebbet kóborolnak és verekednek, vagyis ritkábban kerülnek fertőzés- és sérülésveszélyes helyzetekbe. Emellett kevesebb érrendszeri és degeneratív betegségük van.

Az ivartalanítás előnyei (Fotó: hungaropet.com)

Az ivartalanítás előnyei (Fotó: hungaropet.com)

Az állatorvosi feljegyzések összesítéséből az is kitűnt, hogy az ivartalanított kutyák nagyobb arányban múlnak ki rák vagy immunrendszeri betegség miatt. Gyakoribbnak bizonyultak náluk a jó- és rosszindulatú daganatok. Ezzel szemben az ivaros ebekkel leggyakrabban fertőző betegség, vagy sérülés végez.

Az állatvédelem alapja az ivartalanítás, ami mind a kutya, mind a tulajdonos, mind pedig a környezet szempontjából is számos előnnyel jár. A kan kutyák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor maradandó rossz szokások alakulhatnak ki, ezért ezt a műtétet leginkább 16 hetes életkorban javasolják elvégeztetni.

A szukák 6 hetes kortól gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Minél fiatalabb korban történik a műtét, annál kevésbé viseli meg az állatot és annál több lehetséges problémát előzhetünk meg vele. A legoptimálisabb az első tüzelés előtt ivartalanítani őket, ami fajtánként változó időpontban, általában 6 és 12 hónapos kor között következik be.

Golden Retriever (Fotó: dogingtonpost.com)

Golden Retriever (Fotó: dogingtonpost.com)

“A fajokra általában jellemző, hogy ha egy egyednek utódai vannak, akkor rövidebb ideig él. Az állítás az emberre is igaz, főként a férfiakra. A kasztrált férfiak hosszabb ideig élnek, a nem kasztráltak többet betegeskednek, hajlamosabbak elkapni fertőző kórokat”” – idézte Kate Creevyt, a tanulmány egyik szerzőjét a ScienceDaily című lap.

Forrás: kutyabarathelyek.hu, kutyakutatas.blogspot.hu

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is! Kövess minket Facebookon és Instagramon is további érdekességekért! Köszönjük! ????

Like
Kategória: Egészség, Hírek, Ivartalanítás.

Írd meg véleményed!