Balatoni hajózás kutyával? Íme a szabályok!

Kirándulás, nyaralás, de akár a hétköznapok alatt is adódhat úgy, hogy hajóra szállnánk a Balatonon. Igen ám, de mi lesz a kutyával? Jöhet ő is? És hogyan? Cikkünkből kiderül!

A Balatoni Hajózási Zrt. segítségével a kutyabarathelyek.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat!

Egy igazi vízparti kikapcsolódáshoz nem csak a strandolás tartozhat hozzá! Itt a tavasz, remek kirándulóidővel, miért ne fűszereznénk hát meg a kiruccanást egy kis hajózással? Nem is beszélve arról, hogy adódhat úgy, hogy kompra szállnátok a tó megkerülése helyett.

A jó hír az, hogy a kutyák nincsenek kitiltva a Balatoni Hajózási Zrt. hajóiról! A társaságtól megtudtuk, hogy semmi akadálya a kutyák hajóra lépésének, azonban van pár szabály, amit figyelembe kell vennünk.

Utazás kutyával a menetrendi személyszállító és sétahajókon
Az első és legfontosabb: a hajókon a póráz és szájkosár használata kötelező (ugyanúgy, ahogy a többi tömegközlekedési eszközön is). A kutya számára is kell viteldíjat fizetni, ez a menetrendi hajón egy útra bruttó 500 Ft, ez oda-vissza útra bruttó 950 Ft. A sétahajó járatokon a kutya szállításának díja bruttó 500 Ft.
Kistestű kutyát egyébként lehet szállítóboxban is szállítani – a viteldíjat azonban így is meg kell fizetni. Természetesen a vakvezető-, a mozgáskorlátozottakat segítő- és a rendőrségi kutya szállítása díjmentes.

Nem kell a kikötőben maradnia a kutyusnak - ő is mehet a balatoni hajókra (pinterest.com)

Nem kell a kikötőben maradnia a kutyusnak – ő is mehet a balatoni hajókra (pinterest.com)

Utazás kutyával a kompon
A BAHART által üzemeltetett kompjáratokon díjmentes a kutya szállítása.
Ha az autóból kiszállnátok kedvenceddel az út idejére, a pórázt és a szájkosarat mindenképpen tedd rá, hiszen ez itt is kötelező.

Minden járatra vonatkozó szabály, melyet szem előtt kell tartani:

  • az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 24/A.§-a szerint veszélyesnek minősített eb a BAHART hajóin azonban nem szállíthatók – a minősítés fennállását a BAHART indokolt esetben – külön értesítés nélkül – a nyilvános adatbázisokban ellenőrizheti.
  • Az állatok által esetlegesen okozott károkért minden esetben az állat gazdáját terheli kizárólagos felelősség!

És pluszpont a társaság javára: a hajóállomásokon lehetőség van különböző méretű szájkosarak megvásárlására, így akkor sem kell lemondanod a hajókázásról, ha csak spontán programként szállnátok vízre kedvenceddel, vagy esetleg otthon felejtődött volna a szájkosaratok!

Ennek a pár szabálynak a betartásával igazán kellemes kikapcsolódás lesz a balatoni hajózás is! Mert ha Balaton, akkor hajózás!

További információért a balatoni hajózásról kattints ide!

Kutya a yachton (pinterest.com)

Kutya a yachton (pinterest.com)

Forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is! Kövess minket Facebookon és Instagramon is hasznos tudnivalókért! Köszönjük! ????

Like
Kategória: Hasznos, Hírek, Közérdekű.

Írd meg véleményed!