Dog dancing, a táncoslábú kutyák sportja

A Kutyavilág Expo közönségprogramjai között dog dancing bemutató is szerepel, méghozzá Gyurasics Erika és kutyusai részvételével. Erika a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület tagja, a rendezvény mindkét napján találkozhatunk velük.

Schmidt Csaba, a Kutyavilág Alapítvány alapítója, az Expo főszervezője beszélgetett Erikával a látványos, ám Magyarországon még kevéssé elterjedt kutyás sportról.

– Kedves Erika! Hogyan találkozott a dog dancinggel?
– Évekkel ezelőtt videókban láttam és már akkor nagyon megtetszett, de sajnos még nem volt rá lehetőségem.

Gyurasics Erika, Rocky és Csitri dog dancing bemutatója (Fotó: Kutyavilág Alapítvány)

Gyurasics Erika, Rocky és Csitri dog dancing bemutatója (Fotó: Kutyavilág Alapítvány)

– Végül mikor fogtak Önök bele a gyakorlásba?
– Csitrivel (5 éves vizsla) kb. 3 éve kezdtük az alapoktól, 2 éves korában. 2015-ben indultunk először hobby osztályban és egy külön versenyszámban, “Trükkversenyben” kezdő kategóriában 1. helyezést értünk el. Tavaly márciusban már kezdő osztályban indultunk, akkor helyezés nélkül végeztünk.

– Hogyan folytatódott?
– 2 éve gondoltam, teszek egy próbát Rocky nevű (most 7 éves) keverék kutyánkkal. Bár elmúlt már 5 éves, de igen tanulékonynak bizonyult és decemberben, illetve februárban is sikerült az 1. helyezést megszereznünk kezdő kategóriában, így most már a magasabb osztályban próbálunk indulni.

– Miben más ez?
– Azért nehezebb mint kezdőben, mert ott már nem lehet a produkció közben jutalmazni, csak a végén, és csakis a “ring” (verseny) területén kívül.

Erika és Rocky a Dog Dancing Téli Kupán első helyezést ért el (2017.02.18.)

Erika és Rocky a Dog Dancing Téli Kupán első helyezést ért el (2017.02.18.)

Gratulálok! Látszik, hogy a lelkesedés és a töretlen próbálkozás meghozza a kívánt eredményt. Ezek szerint ahogy hallottuk, nem csak kölyök kutyákkal érdemes kezdeni, bár már akkor, akár 8-10 hetes kortól lefektethetjük az alapokat. Mennyi idő szükséges, míg egy-egy számra fel tudnak készülni?
– Úgy 6-8 hónap alatt már egy kezdő szintre el lehet jutni, de a magasabb szintekhez már több, 2-3 év is szükséges akár napi szintű, kb. fél órás gyakorlás mellett.

Nem kevés törődés és figyelem ez. Azonban ez bizonyosan megmutatkozik a kutyus és a gazdi hétköznapi kapcsolatában is, hiszen egymás megismerése és megértése is egyre mélyül az idővel és a sok gyakorlással. Azontúl pedig úgy látom, nem csak munka, hanem játék is ez, amelyet mind élveznek.

Erika és Csitri a 3. Éjszakai Dog Dancing Bajnokságon

Erika és Csitri a 3. Éjszakai Dog Dancing Bajnokságon

– Mennyire elterjedt a versenyzés és ez a sport itt Magyarországon?
– Egyelőre a versenyzési lehetőség kevés, Magyarországon évente 3-4 ilyen versenyt rendeznek, ahol különböző korosztályokban lehet indulni. Például “Junior” kategória a 16 év alatti fiatalok részére vagy épp “Senior” kategória, ahol vagy a kutya 8 év feletti, vagy a gazdi(felvezető) 60 év feletti! Nagyon jó kikapcsolódás lehet ez a sport a nyugdíjas korosztály számára is!

Az országban kb. 30-40 fő, akik versenyekre is eljárnak, de jóval többen lehetnek, akik csak saját szórakozásukra művelik. Külföldön igen népszerű sport, a magyar élmezőny rendszeresen jár külföldi versenyekre is.

A táncos trió Rocky, Csitri és Caesar gyakorlás közben

A táncos trió Rocky, Csitri és Caesar gyakorlás közben

– Ha valaki kedvet kapott, hová fordulhat? Pécsett van lehetőség dog dancingre?
– Igazából szinte minden kutyaiskolában tanítanak alaptrükköket, ami tulajdonképpen a dog dancing alapja, de sajnos itt konkrétan a versenyszerű sporttal nem foglalkoznak egyikben sem. Én egy ideje álmodom arról, hogy nyithatnék egy ilyen iskolát, ha lenne rá érdeklődő.

Remek ötlet! Reméljük, hogy itt az Expon a bemutatók segítenek, hogy az érdeklődők megtalálják és egy nap ez az iskola elinduljon! 

Addig is további szép sikereket kívánunk! Köszönöm a beszélgetést!
Az érdeklődők pedig keressék bátran Erikát!

Forrás: Kutyavilág Alapítvány


Facebook – Instagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
Kategória: Hírek, Interjúk, Kreatív Címke: , , .

Írd meg véleményed!