Extrém hideg érkezik – így védd meg kutyádat!

Beköszönt az igazi, kemény tél. Az eddigi hó mellett most már igazán fogcsikorgató hidegre kell számítanunk: tegyünk meg mindent kedvenceink védelmében a kemény fagyok idején is!

Repkednek majd a kemény mínuszok, már nem csak éjjel, hanem nappal sem emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé – figyelmeztet az előrejelzés. A megerősödő szél ráadásul tovább csökkenti a hőérzetünket. A nagy hidegben több odafigyelést igényelnek kutyáink is!

Ha lakásban van a kutya

Ez esetben a nagy hőmérséklet különbségre kell odafigyelnünk: a meleg szobából az utcára kilépve bizony még a jó erőben lévő kutyák is megérzik a hideget. Hát még az idős, netán beteg kutyák, vagy az apró termetű kedvencek. Ne maradjon otthon a kutyakabát, de figyeljünk a mancsokra is: a só veszélyes ellenség.

A tartós hidegre fel kell készülni, főleg kinti kutyák esetében (Fotó: practicalpaw.com)

A tartós hidegre fel kell készülni, főleg kinti kutyák esetében (Fotó: practicalpaw.com)

Udvaron lakó kutyák

Ellenőrizzük a kutyaház állapotát! Legyen benne friss szalma, ha kell, javítsuk meg. Nagyon fontos, hogy kutyánknak legyen hova behúzódni az időjárás viszontagságai elől. Ha eddig nem volt, készítsünk ajtót kutyaházra: ez lehet egy szőnyegdarab, esetleg egy hajlékony plexi, amit a bejárat elé szögelhetünk fel. Ha van rá mód, tegyük féltető alá, szélvédett helyre a házat! Nagy segítség a hőtartásban az is, ha a kutyaházat lábakra (például pár téglára) tesszük, elemelve ezzel a talajtól. Ha van rá mód, legalább éjjelre engedjük be melegebb, védett helységbe: garázsba, előszobába stb.

Kinti- és benti kutyáknál is fontos ilyenkor az energiadús táplálék bevitele: a hidegre való tekintettel egy kicsit növelhetünk is az adagon! Ha van rá lehetőségünk, inkább naponta többször, kis adagokra osztva adjuk neki az eledelt, így folyamatosan biztosítva lesz az energiabevitele – másrészt nem fagy meg a tálkában az étel.

Nagyon fontos figyelni a vízre: langyos vizet tegyünk elé, naponta többször! Így lassabban hűl ki, fagy meg a folyadék.

Mikor túl hideg már a hideg kutyáinknak? (Fotó: petplan.com)

Mikor túl hideg már a hideg kutyáinknak? (Fotó: petplan.com)

Kóbor kutyák

Ne menjünk el a kóbor, vagy rossz körülmények között lévő kutyák mellett: lehet, hogy nem élnék már meg a reggelt a hidegben segítség nélkül. Tegyünk ki langyos vizet nekik is: kutyáknak, macskáknak, de más állatkáknak is segítséget jelenthet a hidegben! Ha kóbor állatot látunk, de megfogni nem tudjuk, értesítsük az állatvédőket! Akkor is kérjünk segítséget, ha láncon tartott kutyát, vagy rossz állapotban az udvaron menedék nélkül hagyott állatot látunk! Ezeknek az állatoknak az életét menthetjük meg vele!

Forrás: kutyabarathelyek.hu


Facebook * Instagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
Kategória: Egészség, Hasznos, Hírek Címke: , , , , , .

Írd meg véleményed!