Hagyományőrző felvonulás a kulturált állattartás jegyében – Élménybeszámoló

2012. óta minden tavasszal szeretettel várják a pécsi kutyásokat és kutyabarátokat egy kellemes hangulatú sétára, mely azonban komoly üzenetet hordoz magában. A felvonulás szervezőjével, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület alapító-elnökével, Korner Zsuzsannával beszélgettünk.

Nem mindennapi látvánnyal találkozhattak a járókelők Pécs belvárosában 2017. március 25-én délelőtt. Több, mint 50 állatbarát vonult a Király utcán és a Széchenyi téren át egészen a Barbakán Kertig. Természetesen négylábú barátaik sem maradhattak otthon: agár, border collie, bullterrier, németjuhász, dalmata, csivava, pekingi palotakutyák, kínai kopaszkutya… Kicsik és nagyok, fajtatiszták és keverékek mind-mind megfértek egymás mellett a békés márciusi felvonuláson.

6. Hagyományőrző felvonulás a kulturált állattartás jegyében (Fotó: ebpercek.hu)

6. Hagyományőrző felvonulás a kulturált állattartás jegyében (Fotó: ebpercek.hu)

A résztvevők többsége kutyával érkezett, ám azok sem maradtak feladat nélkül, akiknek erre nem volt lehetősége: Az állattartás felelősség!, Az állatok is éreznek!, Támogasd az állatvédelmet! és hasonló kulcsmondatokkal ellátott táblákat megragadva hívták fel a figyelmet a felelős állattartás és az állatvédelem fontosságára, valamint a környezet védelmére.

VI. Hagyományőrző felvonulás a kulturált állattartás jegyében - Milka, Bosco és a táblák (Fotó: ebpercek.hu)

VI. Hagyományőrző felvonulás a kulturált állattartás jegyében – Milka, Bosco és a táblák (Fotó: ebpercek.hu)

– Köszöntelek Zsuzsa! Nagyon örülök, hogy elfogadtad a felkérésemet az interjúra. Kérlek, mesélj nekünk a kezdetekről. Mi hívta életre az első sétát? 

– Tulajdonképpen azért indítottam el az első felvonulást, ami még demonstráció néven futott, mert 2012.  január 31-re Pesten szervezni akartak egy tüntetést Börtönt az állatkínzóknak címmel. Időközben azonban ez meghíúsult, ám úgy gondoltam, hogy akkor majd én megszervezem Pécsett! Persze akkor még nem tudtam, hogy mekkora fába vágtam azt a bizonyos fejszét…

6. Hagyományőrző felvonulás a kulturált állattartás jegyében - Az emlékhely (Fotó: Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület)

6. Hagyományőrző felvonulás a kulturált állattartás jegyében – Az emlékhely (Fotó: Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület)

– Kalandos utat jártatok be az első felvonulás megvalósulásáig?

– Így van. A kitűzött napon, március 31-én Budapesten is tartottak egy tüntetést, de többen is a mi rendezvényünket választották a fővárosiak közül. 130-140 fő és kb. 40 kutya gyűlt össze. Mivel a Barbakán Kert Természetvédelmi Terület, nem volt egyszerű megszerezni az engedélyeket a facsemete ültetésére és az első felvonulásunk emlékére készült tábla elhelyezésére, de megoldódott. Kizárólag a közösségi oldalon szerveztem, teljesen ismeretlen emberekkel. Legnagyobb meglepetésemre nagyon jól sikerült a felvonulás! A frissen elültetett kisfa és az alapkő mellett mécseseket gyújtottunk és a lángok fényében emlékeztünk az állatkínzás áldozataira. Búcsúzás előtt a résztvevők kérték, hogy találkozzunk jövőre is. Így lett belőle hagyomány.

VI. Hagyományőrző felvonulás a kulturált állattartás jegyében - Mécsesgyújtás az emlékhelynél (Fotó: Sági Tamás)

VI. Hagyományőrző felvonulás a kulturált állattartás jegyében – Mécsesgyújtás az emlékhelynél (Fotó: Sági Tamás)

– Mennyi résztvevővel számoltatok és hányan jöttek el végül idén?

– A 2012-es felvonulás óta a létszám kb. 40-50 fő, az ideire 52-en jöttek el. 35-36 kutyát is köszönthettünk soraink közt. Évről-évre találkozunk új arcokkal – és új kutyusokkal is -, de van egy harmincfős csapat, akik a legelső perctől fogva velünk tartanak, ha esik, ha fúj. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy jelenlétükkel járulnak hozzá ahhoz, hogy valóban hagyományőrző lehessen a séta.

Nem kell minket félteni, esőben is végigjártuk a megszokott útvonalat, de mire odaértünk a kisfához, addigra kisütött a nap. Az időjárás idén is kegyes volt hozzánk. A régiek közül öten-hatan is el szoktak még jönni, és mindig van 8-10 új résztvevő. Sokan ismerik egymást, akár innen, akár máshonnan, vannak, akik itt találkoznak először vagy évente egy alkalommal, mégis azt vettem észre, hogy mindenki nagyon jól érzi magát. Örülnek egymásnak és az újaknak is, ezáltal családias, baráti hangulatban telik a hagyományőrző tavaszi sétánk.

– Hogyan értékelnéd az idei sétát? 

– Véleményem szerint kifejezetten jól sikerült a 2017-es felvonulásunk. Már a gyülekezőnél is kellemes hangulat uralkodott, a tavaszi napsütést mintha nekünk rendelték volna meg. Minden összejött, sőt, még jobban is alakult, mint ahogy elterveztük. És az a rengeteg fénykép! Alig hittem el! Nagyon köszönöm ezúton is a résztvevők kedvességét! Az újaknak különösen örültem! Most már nem igen érdekel, hogy hányan jönnek, azoknak örülök, akik ott vannak! Vannak, akikkel egy évben egyszer, itt találkozunk!

– Találkozunk jövőre is?

– Természetesen! 2018-ban is megrendezzük a Hagyományőrző felvonulásunkat Pécs belvárosában, március utolsó szombatján. Az eseményről időben hírt adunk, szeretettel várunk minden kutyást és kutyabarátot jövőre is!

Az interjú még nem ért véget, holnap bemutatkozik a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület! Keressétek a cikket a blogazinban! 

____________________________________________

A 2017-es Hagyományőrző felvonulás képei – Ahogy mi láttuk. 🙂

Sági Tamás profi fényképeiből is szemezgettünk. Még több kép megtekinthető Facebook-oldalán ITT!

Forrás: ebpercek.hu

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is! Kövess minket Facebookon és Instagramon is további érdekességekért! Köszönjük! ????

Like
Kategória: Interjúk.

Írd meg véleményed!