Hány szót tud a kutyád?

Egy ember átlagosan 70 ezer szót ismer. A minimumot körülbelül 15 ezerre, a maximumot pedig úgy 150 ezerre becsülik. De mi a helyzet a kutyákkal?

Ha egy baba kimondja az első szavát, vagy új ismerettel lesz gazdagabb, amit lelkesen emleget is, annak az egész család nagyon örül, és feltétlenül értesítik az egész rokonságot, baráti kört is az örömteli eseményről. A kutyák szókincsét azonban nem ilyen egyszerű nyomon követni. Tisztában vagyunk vele, hogy értelmezni képesek azokat a parancsokat, melyekre megtanítottuk őket, így az „ül”, „fekszik”, „marad” stb. vezényszavakat.

Dr. Stanley Coren, a kutyák intelligenciájával foglalkozó kutató szerint az ebek átlagosan körülbelül 165 szó felismerésére, megjegyzésére, és értelmezésére képesek. Ez természetesen bővíthető sok foglalkozással, tanítással. Coren azt állítja, hogy a tudatos fejlesztés leglényegesebb pontja a következetesség. Amíg mi kajának, a család egy más tagja pedig vacsorának hívja az esti etetést, addig az eb nem fogja megszokni, zavaró lesz számára a különböző jelzők használata. Míg ha egységesen mindenki azonos szót alkalmaz, akkor a négylábú ezt meghallva készülni fog a menüre.

A kutyák intelligenciájának kutatása akkor vált igazán érdekessé, amikor egy német tévéműsorban feltűnt Rico, a border collie, aki 200 különböző szó birtokosa volt. A további etológiai kutatások során Rico bizonyította, hogy képes kitalálni ismeretlen szavak jelentését, valamint visszaemlékszik az egy hónappal korábban tanult, és az azóta többször nem hallott szavakra is.

Chaser, a border collie és gazdája, Pilley (Fotó: livescience.com)

Chaser, a border collie és gazdája, Pilley (Fotó: livescience.com)

Rico tartotta a világrekordot mindaddig, amíg meg nem jelent Chaser a maga hihetetlen 1022 szavával. Gazdája a pszichológus John W. Pilley 2004-ben kezdte tanítani. Minden nap két játéknak a nevét ismertette meg Chaserrel. A három éves periódus alatt az eb óriási szókincsre tett szert, miközben hatalmas játékkészletet gyűjtött. Chaser hőstettét egy tudományos lapban, a Behavioural Processes Journal-ban publikálták először 2011 januárjában.

A kutyák legkönnyebben úgy értik meg a szavakat, ha valamilyen cselekvéshez, vagy tárgyhoz tudják kötni azokat – mint ül, vagy labda – sokkal inkább, mint elvont fogalomhoz. Hamarabb felkapják a fejüket, ha jutalmat emlegetünk, mintha ugyanazzal a hangsúllyal fejtjük ki nekik, hogy mennyire szeretjük őket. Bármekkora kedvesség is árad belőlünk, a jutalom szó jelentését ismerik, kötni tudják valamihez, örülnek neki.

Elnevezésnél is odafigyelünk, hogy az ebek legtöbbször a keményebb (pl.: t, r) hangokat hallják jobban, és előnyben részesítik a rövid, egyszerű szavakat. Például könnyen megtanítható, és megértethető a napi ritmus a „séta” és „munka” vezényszavakkal.

Segíthetjük a tanulást az egyszerű beszéddel, rövid, és könnyen érthető szavak használatával – állítja Dr. Pamela Reid. Néhány esetben a kutyák nem figyelnek az egész kifejezésre, csak az első szótagra, vagy betűre, azonban szinte mindig figyelemmel kísérik az emberi testbeszédet, mimikát.

Játék közben a kölykök is könnyebben tanulnak (petsfusion.com)

Játék közben a kölykök is könnyebben tanulnak (petsfusion.com)

A szavak ismeretének elsajátításában szerepet játszik az ebek kora, és a genetika. Egy idősebb kutya nehezebben tanul, akárcsak mi, emberek idősebb korban, emiatt kevesebb tárgynév, vagy feladat megtanulására képesek. Rico és Chaser mindketten border collie-k, akiket több száz éven keresztül munkára tenyésztettek. A fajta különösen magas intelligenciájáról híres, valamint óriási munkabírásáról, és lelkesedéséről.

Egy eredetéből fakadóan okos kutyával sokkal könnyebb dolgunk lesz, de tanítani bárkit lehet, és kell is! Türelemmel, szeretettel és következetességgel bárkiből lehet igazi zseni a szavak ismerete terén.

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Fotó: petfusion.com


Facebook – Instagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
Kategória: Érdekes, Hírek.

Írd meg véleményed!