Kölyök a családban – Tippek a nyugodt alváshoz!

Az újonnan érkezett négylábú családtag nyugodt alvásának megtervezése némi előkészületet igényel. Ha még nagyon fiatal a kölyök, előfordulhat, hogy ez lesz az első éjszakája távol a mamájától és testvéreitől.

Alábbi tippjeinkkel megkönnyítheted számára az átállást!

Lefekvés előtt fáraszd le a kiskutyát és gondoskodj róla, hogy elvégezze minden szükséges „dolgát”. Az első néhány éjjelen ajánlatos fekhelyét a gazdié közelében elhelyezni, így kevésbé érzi majd magát magányosnak. Ha kennelhez szeretnéd szoktatni vagy ketrecbe tennéd éjjelre, várj, amíg nyugodt, megadó és pihent állapotba kerül, mielőtt bezárnád. Fontos, hogy ne érezze magát úgy, mintha csapdában lenne! Kerüljünk minden olyan körülményt, ami negatívan befolyásolná az alvás idejét.

Tartsuk észben, hogy a kölykök elsőként orrukkal fedezik fel a világot, lehetőség szerint tegyünk le fekhelyére az anyja és/vagy testvérei ismerős szagával átitatott törölközőt, játékot vagy takarót. Ez megnyugtathatja a kicsit. Új családtagjainak szagát viselő tárgyat is adhatunk neki, hogy könnyebben hozzászokjon környezetéhez és alkalmazkodhasson új falkájához.

Dalmata kölyök - békésen alszik plüss játéka mellett

Dalmata kölyök – békésen alszik plüss játéka mellett (puppypictures.org)

Ha a kölyök egyedül érzi magát, stresszel és megpróbálja elhagyni ágyát, nyüszögni vagy rágcsálni kezd, gyengéd, de határozott módon korrigáljuk viselkedését. A mamakutya szigorú szabályokat állított fel a kölykökkel szemben, ez jó alap lehet számunkra is, a legkisebb korrigálással is elérhetjük a kívánt hatást.

Vannak kölykök, akik hiányolják maguk mellől a szív dobogásának érzetét alvás közben. Beszerezhetünk olyan plüssjátékot, mely imitálja ezt a hangot.

Ha másik négylábú is él otthonodban, kiegyensúlyozott, nyugodt viselkedésével gyengéd energiát áraszt a kölyök felé, a bölcs tanító szerepét is felveheti, általa az újdonsült családtag is nagyobb biztonságban érzi majd magát, így pedig az éjszaka is nyugodtabban telik. A kutyák egymástól tanulják a legtöbbet!

Forrás: cesarsway.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon és Instagramon is! Köszönjük! 🙂

Like
Kategória: Hasznos, Hírek Címke: , , .

Írd meg véleményed!