Kutyamérgezés: tünetek és teendők

Mit tehetünk, ha a kutyánk mérget fogyasztott? Miről ismerhetjük fel és hogyan segíthetünk neki? Fogadjátok jó szívvel az Agár Fajtamentés tanácsait! 

Figyelem! Az elmúlt időszakban megsokszorozódott a mérgezéses esetek száma miatt fokozott figyelemmel szükséges – akár a napi rutin helyszínén is – sétálnotok az ebbel. A kutyák leggyakrabban szájon át vesznek fel mérgező anyagokat,s hogy a szervezetük mielőbb szabaduljon a méregtől hányás majd hasmenés alakul ki. A folyadékvesztéség következménye a levertség, gyengeség majd a felszívódott méreganyag ezután okozhat szervi károsodásokat, és az adott szervnek megfelelő tüneteket. A leggyakrabban előforduló mérgezések és tünetei:

Csigaméreg (metaldehid-toxicosis): a kutya nyálzik, nehézlégzése, hasi fájdalmai vannak. Tántorog, reszket az izomremegés és a görcsök miatt (merevgörcs is lehet). Legjellemzőbb tünet: a testhőmérséklet emelkedése (41 Celsius-fokos láz – más mérgezésre nem jellemző) Már 1-2 g lenyelése is 2-3 órán belül halállal végződhet. 2 órán belüli észlelés esetén lehet hánytatással próbálkozni.

A békaméreg is veszélyes a kutyákra (kutyabarathelyek.hu)

A békaméreg is veszélyes a kutyákra (kutyabarathelyek.hu)

A békaméreg: A békákra is érdemes figyelni séta közben, bőrükben ugyanis neurotoxinok találhatók, a varangyok pedig bufotoxin nevű mérget termelnek. Ha utóbbi a szervezetbe jut, kezdetben bőséges nyálzás, majd öklendezés vagy hányás jelentkezhet. Súlyos esetben szívritmuszavart, ha a szembe kerül, átmeneti vakságot és görcsöket is előidézhet.

Patkányméreg (dikumarol-toxicosis): az állat először bágyadt, levert, étvágytalan, az ínye a többi nyálkahártya is fakó, testhőmérséklete alacsony. Leggyakoribb és legbiztosabb jel: véres vizelet, véraláfutások a bőrön vagy testnyílásokból szivárgó vér. A tünetek 1-2 napon belül jelentkeznek. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni. Ilyenkor széntabletta nem kell.

Fagyálló-mérgezés (etilénglikol-toxicosis): az állat gyenge, tántorog, izomgörcsei vannak. A hátulsó végtagok petyhüdt bénulása, valamint veseelégtelenség figyelhető meg. Ennek jele a vizelet hiánya. Édes íze miatt vonzó a kutyák (és cicák) számára. Már 2-10 ml is pár órán belül halált okoz. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni. Ilyenkor széntabletta nem kell. Azonnal orvoshoz kell vinni az ebet, mert infúzió szükséges, ennek hiányában végzetes vese- és májkárosodás lép fel.

Tapétaragasztó hasonlóan a fagyállóhoz édes íze miatt vonzó a kutyák számára. Azonnal orvoshoz kell vinni az állatot, és a vese átmosása szükséges.

Mérgezés kutyánál - erős nyálzás is lehet tünet (ír szetter - blog.petmeds.com)

Mérgezés kutyánál – erős nyálzás is lehet tünet (ír szetter – blog.petmeds.com)

Növényvédőszerek, rovarirtók okozta mérgezés (szervesfoszforsav-toxicosis): nyálzás, izomremegés, izomgörcsök. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni.

Maró anyagok (savak, lúgok) okozta mérgezés: bőrre jutva bőrkimaródást, lenyelve pedig bélkimaródást, hányást, hasmenést okoznak. FONTOS: Ilyenkor TILOS hánytatni, mert az anyag már a lenyeléskor súlyos károsodást okoz a száj nyálkahártyától egészen a gyomorig, visszajutva csak tovább rontana a helyzeten. Ezen kívül aktív szén (széntabletta) és hashajtó adása is TILOS! Fenti mérgezésekről egyhangúan elmondható, hogy csak és kizárólag azonnali orvosi ellátás segíthet! A maró anyagok okozta mérgezéseken kívül, amennyiben két órán belül észleljük a mérgezést, érdemes lehet saját kezűleg meghánytatnunk a kutyát. (Ennyi időn belül még jó eséllyel nem jutott túl a gyomron a méreganyag, és nem vagy még menthető mértékben szívódott csak fel.)

Hogyan hánytassunk?

Testnagyságtól függően 1 pohár langyos vízbe 1-2 mokkás- vagy evőkanál sót kell feloldani, és a szájzugnál bedugott fecskendővel, a nyelés ütemében adagolva a kutyába juttatni. Történhet álló vagy fekvő testhelyzetben; a lényeg, hogy a fej lógjon.

A mérgezés leghatékonyabb ellenszere: a megelőzés (facebook.com/AgarFajtamentes/)

A mérgezés leghatékonyabb ellenszere: a megelőzés (facebook.com/AgarFajtamentes/)

Manapság lassan kikerülhetetlennek látszik, hogy életük során az agarunk kisebb-nagyobb mérgezésen ne essen át. Kiemelten problémás a városi kutyások sorsa is, ahol a főleg hasmenéses tüneteket okozó járványok hónapról hónapra ütik fel tömegesen a fejüket. Nem tudunk jobb tanácsot adni, mint a kennelkosár használata a séták során. Nem azért szocializáljuk, tanítjuk kedvenceinket, hogy egy póráz végén éljék le az életüket. Kell nekik is a kaland, a futkorászás, a játék. A kennelkosár viselése mindezekben nem akadályozza. A szennyezett étel, mérgek, elhullott állatok gyors, gazdi szemének szinte láthatatlan felporszívózásában viszont igen. A kosár használatával a gazdi értékes másodperceket nyerhet továbbá a téli időszakot követően egyebek mellett műtrágyával is csúszás mentesített utakban keletkező pocsolyák fellefetyelésének idejében is.

Vigyázzatok magatokra! Őszinte részvétünk az elveszített családtagokért.

Forrás: facebook.com/AgarFajtamentes/


Facebook – Instagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
16
Kategória: Egészség, Hasznos, Hírek, Kiemelt Címke: , , , .

Írd meg véleményed!