Kutyatartás télen – mire figyeljünk?

Itt a tél, és egyre gyakrabban jönnek a meteorológiai riasztások az extrém hidegek miatt. Ilyenkor mi is eggyel többet húzunk magunkra mindenből.

De mi a helyzet a kedvenceinkkel, mert hiába a farkasordító hideg, a kutyát le kell vinni sétálni. És mi a helyzet a kint tartott ebekkel, őket mennyire fenyegeti a fagyhalál? Most minden kérdésre választ kapunk Dr. Varjú Gábortól. (frisss.hu)

Mit kell tennünk, ha jön az extrém hideg? Hogyan tartsuk ilyenkor a kutyánk, macskánk?

Azt tudni kell, hogy a kint tartott állatok télen egy sűrűbb aljszőrzetet növesztenek és esetleg egy vastagabb zsírréteget is felvesznek. A megfázás és a kihűlés nagyon ritka, a légúti problémák is inkább ősszel és tavasszal jelentkeznek, és mindkét fajnál fertőző, vírusos háttere van ezeknek. A macskáknál a macskanátha a kutyáknál, meg a kennel-köhögés. Ezek télen nem jellemzőek.

A bernipásztor hidegtűrő fajta, élvezi a havat (Fotó: Kercsmár Zsófia Luca)

A bernipásztor hidegtűrő fajta, élvezi a havat (Fotó: Kercsmár Zsófia Luca)

Ha megfelelően van tartva, akkor egyébként sem szokott probléma lenni. Ennek két feltétele van, az egyik, hogy legyen egy megfelelő kutyaháza az ebnek, ami ne legyen túl nagy, mivel ezt a saját testhőjével “fűti fel” az állat. Legyen minden oldalról hőszigetelt, inkább álljon lábakon, hogy alul is legyen egy szigetelő réteg, és ha lehet, dél felé nézzen, ne az uralkodó szélirány felé.

Az ajtóra kaphatóak már ilyen hővédő fóliák, de, ha egy szőnyegdarabot, vagy ilyesmit teszünk oda, az is megfelelő. A kutyaház méretére is van ajánlás, a szélessége és a magassága az állat marmagasságának feleljen meg, a hossza pedig az orrtól a faroktőig terjedő rész hosszával legyen egyenlő. A nagyobb kutyaház nem menőbb, de a másik végletet is kerüljük, szóval ne lógjon ki a kutya a házából, mert akkor nem működik a dolog.

Ha a kedvencünk kisméretű, vagy rövidszőrű és azt látjuk, hogy vacog, akkor viszont mindenképp engedjük be egy zárt, vagy fűtött helyre!

Sok kutya jobban szereti a benti meleget télen (tumblr.com)

Sok kutya jobban szereti a benti meleget télen (tumblr.com)

Melyek a leggyakoribb megbetegedések télen?

A kórokozók sem bírják úgy az extrém hideget. Ilyenkor a vírusok, a baktériumok és a paraziták kevésbé veszélyeztetik az állatokat, ritkábbak a fertőző betegségek és a kullancsok sem aktívak, tehát a hideg idő jobb az állatoknak.

Lakásban tartott kutyáknál mennyire problémás a téli sétáltatás? Öltöztessük fel mielőtt kivisszük a szabadba, vagy a kutyaruha csak egy divathóbort?

A hideg inkább a kicsi és a rövid szőrű kutyáknál jelenthet gondot, ezek vacoghatnak. Most nagy divat, hogy ezekre a fajtákra kis kabátkát, mellénykét adnak, ami nem hülyeség, sőt inkább ajánlott, de egy közepes-, vagy annál nagyobb testméretű kutyának meg se kottyan a hideg időjárás, még akkor sem, ha lakásban tartják őket.

Séta közben intenzíven mozognak, így nem lehet túl nagy probléma, a másik része pedig az, hogy az évek során hozzászoknak a téli viszonyokhoz.

Hosszúszőrű fajtáknál, pl. skót juhászkutya, különösen figyeljünk a szőrápolásra télen (wallpapers.eu)

Hosszúszőrű fajtáknál, pl. skót juhászkutya, különösen figyeljünk a szőrápolásra télen (wallpapers.eu)

Ha kíváncsi vagy arra, mivel etesd kutyád télen, mennyire okozhat gondot kutyádnak az utak sózása vagy a hóevés, olvasd el a teljes interjút a FRISSS.hu oldalon!

Forrás: frisss.hu

(A cikk első megjelenése: 2017.01.25.)

Facebook – Instagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
Kategória: Hasznos, Hírek Címke: , , , , , .

Írd meg véleményed!