Megérkeztek Budapestre a Spanyolországból mentett galgok

Február 8. A nap, melyre sokáig emlékezni fognak a galgok magyar szerelmesei, hiszen e napon érkeztek meg hazánkba az első mentvények a spanyol fogságból.

Hosszas szervezést és egyeztetést követően végre eljött a várva-várt pillanat: galgomentőink átvehették az első csapatot a Liszt Ferenc Repülőtéren. Az európai együttműködés keretében szervezett nemzetközi akcióba kapcsolódott be a Szent Ferenc Állatotthon és az Agár Fajtamentés is. Példaértékű összefogás alakult az állatokért, a kutyák és kísérőik repülőútjának költségeit a KLM Hungary légitársaság vállalta.

"Én vagyok a Galgók hangja." - Galgo Mentés

“Én vagyok a Galgók hangja.” – Galgo Mentés

A szerencsés galgok az elmúlt napokban átestek az első kezeléseken, ketten már túl vannak az ivartalanításon is, s rövidesen szerető gazdikhoz kerülhetnek. Társaik azonban még Spanyolországban rekedtek, mert egy nyomozás során bűnjelként foglalták le őket:

„További 14 társuk viszont egyelőre kinn ragadt, mivel közvetlenül az elfogásuk előtt állatkínzási ügyekben nyomozó hatóság csapott le a telepre, ahol az érkezésünkig tartották őket. Így a kutyák bűnjelekké váltak, és nem lehetett kihozni őket. Van köztük, amelyikből úgy vágták ki a chipet,hogy ne lehessen azonosítani a tulajdonost” – mondta Karádi Bernadett, a galgók mentésére szerveződött magyar csapat egyik tagja. Ezért már felvették a kapcsolatot a madridi magyar konzulátussal, és a hazánkban működő spanyol nagykövetséggel, segítséget kérve az állatok ügyének mielőbbi rendezéséhez.

Megérkeztek az első agarak - Galgo Mentés

Megérkeztek az első agarak – Galgo Mentés

Spanyolországban komoly tradíciója van az agarakkal történő vadászatnak. A fogvatartott állatokkal azonban gyakran brutális módon bánnak: éheztetik és kínozzák őket a jobb teljesítmény érdekében, majd a vadászidény végeztével (február 1.) válogatott módszerekkel szabadulnak meg tőlük, ahogy arról már korábbi cikkünkben írtunk. Autó után kötik vagy felakasztják őket oly módon, hogy órákig szenvedjenek, mire megfulladnak, kidobják őket az út szélére (sebesülten, betegen)… A “szerencsésebbek” sintértelepre kerülnek, ám túl sok a gazdátlan galgo ahhoz, hogy megfelelő ellátást kapjanak.

A spanyol agarak helyzete azonban világszerte egyre nagyobb figyelmet kap. Megmentésükre számos csoport, egyesület alakult Európában, a kezdeményezéshez már hazánkban is csatlakoztak állatvédők. Áldozatos munkájuknak köszönhetően menekült meg Mickey, Jara, Angelo, Tanque, Lila és Barefoot is.

Mickey elsőként találta meg a helyét - Galgo Mentés

Mickey elsőként találta meg a helyét – Galgo Mentés

Megérkezésüket követően a kutyákat elszállították ideiglenes helyükre. Mickey találta meg elsőként a helyét, bekuckózott és onnan figyelte az eseményeket. Feltehetően savval öntötték le, sérült bőre további kezelésekre szorul. Ehhez már találtak is egy bőrspecialistát, aki segíthet neki felgyógyulni.

A többiek az utazás fáradalmait kipihenve egyre bátrabban ismerkednek új helyükkel. Jara, a kis félénk kislány lassabban oldódik, így különleges figyelmet és sok-sok simogatást, szeretet kap gondozóitól.

A kis félénk Jara kiemelt figyelmet, sok simit kap - Galgo Mentés

A kis félénk Jara kiemelt figyelmet, sok simit kap – Galgo Mentés

Angelo, az egyik mentett spanyol agár - Galgo Mentés

Angelo, az egyik mentett spanyol agár – Galgo Mentés

Nézzétek meg a megérkezés és átvétel pillanatait a Galgo Mentés Facebook-csoportjának albumában! Ugyanitt az állatmentők egy felhívást is közzé tettek, mely szerint további galgok érkeznek majd Magyarországra, így ideiglenes befogadók jelentkezését várják. A kutyák gyógyítása és rehabilitációja magas költségekkel jár, ennek fedezésére támogatók segítségére van szükségük.

Lila már tudja, biztonságban van - Galgo Mentés

Lila már tudja, biztonságban van – Galgo Mentés

A mentett galgok teljes kivizsgálást követően, oltva, ivartalanítva fogadhatók örökbe a Szent Ferenc Állatotthontól. További információ az örökbefogadás menetéről elérhető az alapítvány honlapján, ahol kitölthetitek a kérdőívet is: szentferenc.hu/az-orokbefogadas-menete/

Forrás: Facebook/Galgo Mentés, Facebook/HungarianGalgoRescue, hvg.hu


* Facebook – Instagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
1
Kategória: Állatvédelem, Hírek, Kutyasorsok Címke: , , , , , .

Írd meg véleményed!