Négy hónap letöltendő fogház Fülöp kutya szenvedéséért és haláláért

Ennyi és nem több. Egyelőre…

A Nyíregyházi Járásbíróságon ma délelőtt zajlott a soron következő tárgyalás Fülöp gazdáinak ügyében. A különös kegyetlenséggel elkövetett állatkínzás vétségével vádolt B. Attila és M. Ágnes máig tagadják bűnösségüket, meglátásuk szerint megfelelő körülmények között tartották Fülöpöt, láncra kötésére gyakori szökdösései miatt volt szükség.

“A tanúvallomások és a szakértői vélemények alapján azonban kiderült: a vádlottak pontosan tisztában voltak a ténnyel, hogy a kutya nem élheti túl az adott állapotában orvosi kezelés nélkül, mégsem törődtek vele.” – írja a kutyabarathelyek.hu.

Fülöp

Fülöp

Az Állatbarát Alapítvány önkéntesei 2017. áprilisában mentették meg Fülöpöt Nagycserkeszről. A 2 év körüli németjuhász keverék elképzelhetetlen körülmények között, egy vashordóhoz kötött rövid láncon élte mindennapjait, nyakát oly szorosan fonta körbe a zsinór, hogy átvágta bőrét és nyelőcső-bénulást okozott nála. Feje felismerhetetlenül hatalmasra dagadt, fájdalmai ellenére azonban mindvégig hősiesen, csendesen tűrte a hosszas állatorvosi kezeléseket.

Fülöpöt később átszállították a budapesti Állatorvosi Klinikára, ahol alapos kivizsgálásnak vetették alá, majd műtéti úton gyomorszondát ültettek be testébe, hogy táplálni tudják. A kezdeti javulás ellenére azonban olyannyira kimerült már a szervezete a szenvedések következtében, hogy június 7-én örök álomra szenderült.

Fülöp kutya sírja

Fülöp kutya sírja

Fülöp gazdái ellen az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért még június folyamán, a mai napon a nagycserkeszi pár mindkét tagjára kiszabták a büntetést, igaz, csupán 4-4 hónap időtartamra, melyet az ítélet értelmében börtön helyett fogházban kell eltölteniük. A vádlottak büntetlen előélete mellett enyhítő körülménynek minősült, hogy kiskorú gyermekeket nevelnek. Az ítélet elsőfokú, és a hírek szerint mindkét fél fenntartja a jogot a fellebbezésre: az ügyvéd enyhítésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezhet.

A Szurkolók az állatkínzás ellen közössége a tárgyalással egyidejűleg demonstrációt tartott a járásbíróság épülete előtt. A jelenlévők és a felszólalók egyöntetű véleménye szerint példaértékű a letöltendő börtönbüntetés kiszabása, ám ennek idejét meglehetősen rövidnek minősítették.

*Helyesbítés: a cikk címében utólagos módosítást eszközöltünk. Az eredetileg használt “letöltendő börtön” kifejezés a közösségi médiafelületeken történő megosztásoknál még helyenként feltűnhet. Szíves elnézésüket kérjük!


Fülöp korábbi hírei ide kattintva olvashatók!


Facebook – Instagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
Kategória: Állatvédelem, Fülöp, Hírek Címke: , , .

Írd meg véleményed!