Szilveszteri Állatmentő Ügyelet: közel 300 kutya újra otthon

… és ez a szám tovább növekszik, hála az önkéntesek és a figyelmes állatbarátok segítőkészségének!

Napok óta szinte mást sem sem látok a hírfolyamomban a közösségi oldalon, mint eltűnt és talált kutyák fényképeit, kétségeesett gazdik tömegének segítségkéréseivel váltakozva. Mi a lakás biztonságában megbújva töltöttük Szilveszter éjszakáját – így van ez már 9 éve, mióta Milka betette pöttyös mancsait életembe. Ő a társam, a legjobb barátom, elképzelni sem tudom, hogy a félelem óráiban magára hagyjam. Az óév csendes búcsúztatásába ideiglenes gondozottam, Csoki is besegített, aki kölyök lévén most találkozott először a tűzijáték és a petárdázás hangzavarával. Nem szerette, de azért viszonylagos nyugalomban vártuk a reggelt.

Sajnos több százan, ezren is lehetnek, akik nem voltak ilyen szerencsések. Sok helyütt már karácsony óta petárdáztak, hiába tilos magánszemélyeknek petárdát birtokolni, a szabályokkal mit sem törődve dobálták a kertek alatt és közterületeken is, mert azám az igazi buli! Épp ma délelőtt mesélte egy időskorú ismerősöm, hogy rettenetesen megijedt, mikor kutyasétáltatás közben közvetlenül mellette landolt egy petárda. Mert a tízemeletesben jó viccnek gondolták a fiatalok, a lakótelep is hallhatta elégedett röhögésüket…

Vajon azt is ilyen szórakoztatónak találták volna, ha szívrohamot kap? Tudjuk jól, az ijedtségtől a szív meg is állhat, kortól függetlenül – persze, ha ünnepkor történik, még az illető a hibás, hogy nem készült fel időben nyugtatókkal. Ugyan már… Jól megtermett kutyája csakis vadászkutya őseinek köszönheti nyugodt idegrendszerét, ő nem tépte ki halálfélelmében a pórázt gazdája kezéből, és rohant világgá, hogy egy arra járó autó alatt végezze. Ahogy oly sokan Szilveszter éjszakáján…

… és testi épségében sem esett kár, mint Éva, a gyönyörű németjuhász esetében. Az újév első perceiben találtak rá a sérült kutyára Szolnokon, járőröktől kértek számára segítséget. Sebét azonnal ellátták, steril kötéssel érkezett meg az állatorvoshoz, jelenleg a Budaörsi Állatmenhelyen gondozzák. Az emberi felelőtlenségnek hála ő már soha nem kaphatja vissza jobb mellső mancsát. Gazdája azóta sem került elő…

Éva, a németjuhász is a petárdázás áldozata (Fotó: Budaörsi Állatmenhely)

Éva, a németjuhász is a petárdázás áldozata (Fotó: Budaörsi Állatmenhely)

Folyamatosan kerülnek elő az újabb és újabb áldozatok, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet fáradtságot nem ismerő önkéntesei gőzerővel dolgoznak a bajbajutott kutyák hazajuttatásán és az eltűntek felkutatásában. Nekik köszönhetően mára már közel 300 kutya került vissza családjához, itt szeretném kiemelni azokat a kutyabarátokat is, akik rendületlenül küldik az információkat az általuk látott, talált ebekről és kitartóan nyomoznak hollétük és gazdáik felől. Mi is segíthetünk az elszökött kutyusoknak hazatalálni!


KÓBOR KUTYÁT TALÁLTAM SZILVESZTER UTÁN!

MIT TEGYEK? – 5+1 PONTBAN

1. Alapszabály: Ne ess pánikba!

Amit ne csinálj: NE rohanj oda hozzá! Egyrészt, mert elijesztheted, másrészt, mert meg is támadhat, vagy az is lehet, hogy a gazdája csak lemaradt. Ehelyett mérd fel a helyzetet. Nézd meg jól a kutyát:

Milyen állapotban van? Koszos, ápolatlan, netán le van fogyva? Akkor biztos régóta van az utcán.
Hogyan viselkedik veled szemben? Te minden esetben maradj nyugodt. Agresszív kutyával szemben pedig sose tegyél semmilyen hirtelen mozdulatot, és ne fordíts neki hátat!

Szilveszteri Állatmentő Ügyelet - Segítségkérés kóbor állatoknak

Szilveszteri Állatmentő Ügyelet – Segítségkérés kóbor állatoknak

2. Fényképezd le!

Manapság mindenki telefonján van kamera, csinálj pár képet róla! Sokszor előfordul, hogy nem tudja az, aki látta a kutyát, pontosan felidézni, mit is látott. Így lesznek a kiskutyákból nagyok, a fehérekből feketék, és a gazdik teljesen máshol keresik a kutyájukat.

3. Fogd meg és tartsd ott!

Ha van nálad valami ennivaló, akkor próbáld azzal.

Ha nincs nálad semmi ennivaló, akkor guggolj le, és nyújtsd ki a kezed ökölbe szorítva. Sok kutya erre odajön.

Ha így van, ne simogasd meg azonnal! Először hagyd, hogy ő szagolja meg a kezed, és figyeld a reakcióját. Ha nem utasít el, vagy netán odadugja a fejét, akkor már megsimogathatod.

Majd nyugodtan és lassan fogd meg. Ha van nálad póráz, akkor használd azt, de az öved vagy a táskád pántja, de akár egy kötél is megfelelhet ennek a célnak. Ha nincs a kutyán nyakörv, akkor használd fojtópórázként (csinálj egy hurkot a végére). Ha kistestű a kutya, és engedi, természetesen ölbe is veheted.

Mit tegyek, ha kóbor kutyát találtam?

4. Töltsd fel a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet falára!

Lehet, hogy valaki keresi. Tedd fel minél több helyre, és ezeket az infókat mindenképp add meg:

  • fénykép
  • te telefonszámod
  • hol találtad/láttad
  • viselkedése, kinézete, különös ismertetőjele

Ezután mi, ha szükséges, megkeresünk, és igyekszünk segíteni. Chipolvasásban, gazdi megtalálásában, hazaszállításban vagy akár elhelyezésben.

5. Helyezd el!

A talált kutya elhelyezése a legnagyobb probléma. Ha nincs meg a gazdi, vagy nem elérhető, ne tedd vissza az utcára, mert sok esetben legközelebb már nem találod meg! Tedd biztonságos helyre kérlek! Egy estére zárd be a konyhába, fürdőbe, garázsba, bárhová!

+1 Kérj telefonon segítséget!

Ha sürgős segítségre van szükséged, hívd a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet bejelentő számát:

*** 0630/272-4073 ***

Itt tanácsot adunk, hogyan tudsz legjobban segíteni, illetve mi segítünk neked megoldani a kutya helyzetét.

Köszönjük, hogy nem mész el kóbor állat mellett!

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook oldalán az elveszett és a talált állatok is megtalálhatók külön albumba rendezve. Segítsünk hazajutni mindegyiküknek! A részletekért kattints ide:

Forrás: Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, ebpercek.hu
Főkép: barkily.com


Facebook – Instagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
Kategória: Állatvédelem, Hírek, Közérdekű Címke: , , .

Írd meg véleményed!