Színes pulóverekbe öltöztetik a fekete gazdikereső kutyákat Skóciában

A “fekete kutya szindróma” áldozatai évszázados hiedelmek, babonák vagy éppen a fenyegetőnek vélt kinézetük miatt találnak nehezebben gazdikra. Ezen a helyzeten szeretnének változtatni Skóciában, ahol csinos kötött pulcsikat készítenek az árva négylábúak számára. 

Bár tudnánk szépíteni, de az igazság az, hogy a menhelyek legesélytelenebb lakói a fekete kutyák, köztük is az idős példányok. Annak ellenére, hogy a szőr színe egyáltalán nem befolyásolja a kutya kötődését leendő gazdájához, sajnos mégis a fekete ebek szenvednek komoly hátrányt, mikor az új családtag kiválasztására kerül a sor. Akár éveket is eltölthetnek a szervezetek gondozásában, mire felfigyelnek rájuk, és végleges otthonukba költözhetnek.

Skóciában azonban egy egyedülálló kezdeményezés indult útjára idén, mely lerövidítheti a várakozás gyakran hosszúra nyúló időszakát.

A reménytelen gazdikeresőknek kötnek színes pulcsikat a skót nagyik (Fotó: Scottish Women's Institute)

A reménytelen gazdikeresőknek kötnek színes pulcsikat a skót nagyik (Fotó: Scottish Women’s Institute)

A Skót Nőegylet (Scottish Women’s Institute – SWI) számos tagja hódol ugyanis kreatív tevékenységeknek szabadidejében, a kötés-horgolás pedig az elsők között szerepel a hosszú listán. Két állatbarát tagjuk, Edith Smith és Winnie Anderson fejéből pattant ki a nagyszerű ötlet, hogy mi lenne, ha hobbijukkal a kevésbé esélyesnek számító fekete gazdikeresőkön is segíthetnének.

Elkészítettek néhány mintadarabot a kutyusoknak, melyeket az SPCA állatvédő szervezetnek adomány formájában eljuttattak. Nagy sikere lett a színes pulcsiknak, a kötés szerelmesei pedig ily módon egy jótékony cél érdekében is kamatoztathatják tudásukat. Szó szerint összeköthetik a kellemeset a hasznossal! 🙂

Csinos kötött pulóvert visel a gazdikereső kutya (Fotó: Scottish Women's Institute)

Csinos kötött pulóvert visel a gazdikereső kutya (Fotó: Scottish Women’s Institute)

Nemcsak Skóciában, hanem világszerte elismeréssel fogadták a kezdeményezést, hiszen a fekete kutya szindróma egy olyan általános probléma, mellyel az állatvédők és állatbarátok is nap, mint nap szembesülnek. A színes pulóvereknek hála azonban minden szem a “mellőzöttekre” szegeződik, ők pedig büszkén feszítenek divatos öltözékükben.

A nőegylet idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, ebből az apropóból is rukkoltak elő az újszerű ötlettel. A szervezet elnöke, Christine Hutton elmondta, arra bátorítják minden tagjukat, hogy ragadják meg kötőtűiket és a kezük alól kikerülő szebbnél-szebb kutyaruhákkal segítsenek a hontalan ebeknek szerető gazdira találni.

A gazdikeresők is büszkén viselik csinos pulóverüket (Fotó: Scottish Women's Institute)

A gazdikeresők is büszkén viselik csinos pulóverüket (Fotó: Scottish Women’s Institute)

A kistestű és rövid szőrű, fázós gazdikeresők nagy örömmel viselik a csinos ruhácskákat itthon is. Ha alkotni támad kedved, nézz körül, minden bizonnyal találsz majd egy (vagy több) olyan szervezetet, amelyik hasznosítani tudja az általad készített, egyedi darabokat.

Lányok, Hölgyek, Asszonyok, elő a kötőtűkkel! Alkotásra fel! 🙂

A kötés-horgolás kreatív elfoglaltság és még segítenek is vele a kutyákon (Fotó: Scottish Women's Institute)

A kötés-horgolás kreatív elfoglaltság és még segítenek is vele a kutyákon (Fotó: Scottish Women’s Institute)

Forrás: cuteness.com, Scottish Women’s Institutes/Facebook

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is! Kövess minket Facebookon és Instagramon is inspiráló történetekért! Köszönjük! 🙂

Like
1
Kategória: Hírek, Kreatív.

Írd meg véleményed!