Erdőben hagyott tengerimalacokat mentett Károly, a kutya

A két kis tengerimalac a csepeli kiserdőben kuporgott egy fa tövében. Szerencsés megmenekülésüket egy szemfüles kutyusnak és gazdájának köszönhetik.

2017. december 28-án délután négy óra körül, egy szokványos kutyasétáltatás közben a csepeli kiserdőben Károly kutya orra szagot fogott. Ez lehetne akár egy hétköznapi, jelentéktelen történet is, de ebben az esetben Károly két, az erdőben a hideg elől menedéket kereső tengerimalac, Maverick és Mila sorsába ütötte az orrát. Gazdájának jelezve a két csöppséget életeket mentett.

Károly kutya találta meg a tengerimalacokat az erdőben

Károly kutya találta meg a tengerimalacokat az erdőben

A befogás részéből a lelkesedése (és az erős állkapcsa) miatt kimaradt, mégis 3 nappal újév előtt gazdája, Vivien karjaiba sodort két igazi “szerencsecocát” – akik az éjjelt valószínűleg nem élték volna túl a hideg időjárás miatt. – olvashatjuk a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület (MTVE) bejegyzésében a közösségi oldalon.

A kicsik még aznap állatorvosi ellenőrzésen estek át, melynek költségét Károly gazdája, Vivien vállalta át, egyúttal a szállításukban is segítséget nyújtott. Megtalálásukkor mindketten soványak és ápolatlanok, atkásak voltak, kezelésüket megkezdték. Fiú-lány páros lévén nagy valószínűséggel Mila már sokadik alkalommal volt vemhes, mely a legyengült szervezet számára minden esetben további megterhelést jelent.

Maverick és Mila az állatorvosnál (Fotó: MTVE)

Maverick és Mila az állatorvosnál (Fotó: MTVE)

Maverick és Mila most már biztonságban vannak, esetük azonban egyáltalán nem ritka. Szalai Bálint, az MTVE elnöke kérdésünkre elmondta, hogy fennállásuk ideje alatt eddig 954 tengerimalac került a gondozásukba:

– 839 tengerimalacot adtunk ki szerződéssel összesen 465 örökbefogadóhoz és 46 tengerimalac várja jelenleg is leendő gazdiját. Ez kicsit több, mint 5 éves működés eddigi eredménye. Mentettünk már erdőből, kukából, szeméttelepről, szaporítótelepről, disznóólból, minden extrém mentés után azt mondjuk, hogy ennél rosszabb nem lehet és sajnos ez nem szokott igaz lenni.

Maverick és Mila már biztonságban (Fotó: MTVE)

Maverick és Mila már biztonságban (Fotó: MTVE)

– Van, aki a segítségünket kéri, de sajnos egyre több a kidobott kisállat. Mi alapvetően mentőszervezet vagyunk, nem egy leadóállomás; így hiszünk abban, ha egy gazdi felelősséget vállal egy kisállatért, ez azt is jelenti, hogy ha megunja, akkor felkutatja neki a következő gazdit. A férőhelyeink végesek, jelen esetben a kinti mentések előnyt élveznek, de természetesen gond esetén segítséget nyújtunk.

Emília mentéskor és gyógyultan (Fotó: MTVE)

Emília mentéskor és gyógyultan (Fotó: MTVE)

A mentvények száma nem csak elhivatottságukat tükrözi, hanem azon kevés civil szervezetek közé tartoznak, akik az Etikus Adománygyűjtő Szervezet tagjai közé tartoznak. Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete által kiadott minősítés elnyeréséhez számos feltételnek kell megfelelni, az Etikai Kódex elfogadásával a tagok kötelező érvényűvé teszik saját magukra nézve annak minden pontját, emellett évente átesnek a monitorozáson. A szigorú szabályok betartatásával biztosítható, hogy a Testület minden tagjának működése átlátható és – az oly sokszor megkérdőjelezett – támogatásra maximálisan érdemes:

– Talán már 3 éve jelentkeztünk ebbe a szervezetbe, ami annak is köszönhető, hogy elég sok visszaélésről hallani a civil szektorban, ezért szeretnénk, ha egy egyszerű érdeklődő is átlátná, hogyan gazdálkodunk és látná, nálunk minden a malacokról szól. Több támogatási forma is létezik, a Malacpersely Adományozói Klub elég népszerű, emellett lehetőség van malacos támogatói termékek vásárlására, 1 % felajánlására vagy egyszeri pénzbeni vagy tárgyi adomány átadására.

Bianka megmentésekor (Fotó: MTVE)

Bianka megmentésekor (Fotó: MTVE)

Maverick és Mila, a két új védenc kapcsán a hazai tengerimalac-tartási kultúráról is megtudhattunk néhány érdekességet:

– Van egy olyan réteg, aki utánanéz, feliratkozik FB-oldalakra, érdekli az, hogy jól tartsa az állatot. Ő tanácsokat fogad meg és elfogadja, ha valamit rosszul csinál, változtat. A másik réteget nem érdeklik ilyen szinten a malacok igényei, úgy tartja, ahogy az állatkereskedésben (általában rosszul) mondták vagy azzal védekezik, hogy csak ekkora ketrec fér el a lakásban. Nem meggyőzhetők észérvekkel sem. Szoktuk hangoztatni, hogy nem muszáj állatokat tartani, tehát gondolja végig mindenki, ha nem tudja a megfelelő tartási feltételeket biztosítani, akkor inkább ne tartson állatot.

Bianka is kivirult a tengerimalac-védők gondozásban (Fotó: MTVE)

Bianka is kivirult a tengerimalac-védők gondozásban (Fotó: MTVE)

A 2017-es évet elhagyva aktuálissá vált a kérdés, hogy milyen kívánsággal, tervekkel indulnak neki a tengerimalac-védők 2018-nak:

– Az álmom az, hogy egyszer eljutunk odáig, hogy megszűnik az egyesület. Természetesen azért, mert minden malacot jól tartanak és senkinek eszébe sem jut, hogy kidobja. Ha ez 2018-ban történne meg, örülnék. De a realitások talaján maradva szeretnénk minél több malacnak új esélyt adni és a legjobb gazdikat megtalálni nekik.

Ahogy Mavericknek és Milának is! Az álomgazdik megérkezéséig az Egyesület önkénteseinek gondoskodását élvezik, örökbefogadásukról elérhetőségeiken tudtok érdeklődni. Honlapjukon a támogatási lehetőségekről is tájékozódhattok:

Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület

www.tengerimalacok.hu

Facebook: www.facebook.com/tengerimalacvedo/

 

Az Egyesület jóvoltából hoztunk még néhány képet az általuk mentett tengerimalacokról:

Forrás: Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület, kutyaszeretet.hu


Facebook – Instagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
Kategória: Érdekes, Hírek, Interjúk Címke: , , , , .

Írd meg véleményed!