Tudod mit jelent, ha sárga szalag van a kutya pórázán?

Már Magyarországon is egyre többször találkozhatunk az utcán olyan kutyával, akinek a pórázán vagy a nyakában sárga szalag van. Mit is jelent ez pontosan?

A sárga szalag azért van, hogy jelezze, a kutyának nagyobb térre van szüksége. Ez nem az jelenti, hogy a kutya veszélyes, inkább csak azt jelzi, hogy olyan állapotban van, ami miatt sokkal jobban oda kell rá figyelni.

DINOS ( Dogs In Need Space – hely kell a kutyának) egy olyan kifejezés, amely arra szolgál, hogy emlékeztessen, nem minden kutya szeret, illetve képes kapcsolatba lépni ismeretlen kutyákkal vagy emberekkel. Ez teljesen normális. A DINOS mozgalmat elindítók célja, hogy egyre több kutyatulajdonos és kutyát szerető ember próbáljon meg felelősen közelíteni ehhez a kérdéshez. Soha ne feltételezzük azt, hogy egy idegen kutya megsimogatása engedélykérés nélkül teljesen természetes. Tartsuk tiszteletben a kutya jogait és állapotát is.

Mit jelent, ha sárga szalag van a kutyán? (szeretlekmagyarorszag.hu)

Mit jelent, ha sárga szalag van a kutyán? (szeretlekmagyarorszag.hu)

Ennek jelzését segíti elő a  DINOS-t kiegészítő  „sárga szalag” kezdeményezés is, ami eredetileg Kanadából indult el. A Yellow Dog Project egy nonprofit szervezet, amely mindent megtesz azért, hogy egy újfajta tudatosságot vigyen a kutyatartásba. A projekt célja, hogy megtanítson minket arra, hogyan is közelítsünk meg egy idegen kutyát. A legtöbb kisgyerek és felnőtt is, ahogy meglát egy aranyos kutyust, rögtön megsimogatná. Mivel nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban van és hogyan fog reagálni erre, ezért is jó, ha a “sárga szalag” már előre jelzi nekünk, hogy máshogy kell hozzá közelíteni. A célnak természetesen megfelel egy sárga kendő, nyakörv vagy hám, feliratos mellény is – a lényeg, hogy jól látható legyen.

Számos oka lehet annak, hogy miért van szüksége kutyánknak arra, hogy nagyobb teret kapjon!

Sárga szalag a kutya pórázán (facebook.com/TheYellowDogProject/)

Sárga szalag a kutya pórázán (facebook.com/TheYellowDogProject/)

Az okok többek között: 

  • Egészségügyi problémák
  • Időskorú ( vak, degenerativ betegségben szenved)
  • Tréning alatt áll
  • Rehabilitáció alatt áll
  • Félelem a többi kutyával, vagy az emberekkel szemben-emiatt lehet ideges és agresszív is
  • Új családhoz került vagy egy új környezethez kell alkalmazkodnia

Szeretnénk, ha minél több kutyatulajdonos és kutyabarát tudna erről a lehetőségről! Ha Te is hasznosnak tartod, kérjük, oszd meg a cikket. Köszönjük!

Forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon és Instagramon is további érdekességekért! Köszönjük!

Like
Kategória: Hasznos.

Írd meg véleményed!