Új védőoltást fejlesztettek ki a kutatók a kutyainfluenza ellen

A Rochesteri Egyetem kutatói újszerű eljárás keretében két új vakcinát is kifejlesztettek a kutyainfluenza ellen.

Az influenza komoly szövődményekkel járó fertőzés, ám nemcsak mi, emberek, hanem kedvenceink* is szenvedhetnek tőle. Az amerikai kutatócsoport szerint a vakcinák védelmet nyújthatnak a kutyáknak, továbbá hozzájárulhatnak az emberről-kutyára és kutyáról emberre történő vírusfertőzés megelőzéséhez is.

A Dr. Luiz Martinez-Sobrido mikrobiológus professzor vezetése alatt két vakcinát is kifejlesztettek a H3N8 altípusú kutyainfluenza ellen. Különlegessége abban rejlik, hogy más oltásokkal ellentétben nem inaktivált (elölt) kórokozókat tartalmaz, hanem attentuált, vagyis élő, ám genetikai módosítás során gyengített kórokozók felhasználásával készült. Az eljárás előnye, hogy az élő vírusok jelenléte miatt az oltóanyag  által nyújtott védelem hosszan tartóbb és szélesebb spektrumú, valamint kellemetlen tünetek megjelenése nélkül váltja ki az immunválaszt a kutya szervezetében.

A kutatók reverz (fordított) genetikai eljárást alkalmazva kivonták az ún. NS1 fehérjét az influenzavírusból. Korábban már bizonyítást nyert, hogy e vírusfehérje eltávolításával jelentősen gyengült a vírus, így a vakcina továbbra is képes volt kiváltani a megfelelő immunválaszt, ám nem okozott tényleges betegséget az állatokban. Ezt  a megközelítést alkalmazzák az emberi-, sertés- és lóinfluenzavírusok vakcináinak előállításához is. A Journal of Virology szaklapban publikált kutatás szerint az élő vakcina biztonságosabb és nagyobb hatásfokkal bír a H3N8 kutyainfluenzavírus esetén, mint a hagyományos, inaktivált kórokozókat tartalmazó vakcina.

Új vakcina kutyainfluenzavírus ellen - orron át juttatják be a szervezetbe (blog.gudog.com)

Új vakcina kutyainfluenzavírus ellen – orron át juttatják be a szervezetbe (Fotó: blog.gudog.com)

Az influenzavírus kórokozói elsődlegesen a kutya orrán át kerülnek be szervezetébe. A vizsgálatok során kiderítették azt is, hogy az orrba juttatott vakcina hatékonyabb védelmet biztosíthat a kutyának, mivel a helyileg kiváltott immunválasz segítségével megelőzhető, hogy a vírus szétterjedjen az állat szervezetében, és a tüdőbe jutva akár komoly következményekkel járó betegséget váltson ki.

A következő lépésben klinikai tesztek során tervezik kipróbálni az élő, gyengített vakcina hatékonyságát. A kutatók reményei szerint új megoldási lehetőségeket kínálnának a menhelyeken és tenyésztőknél fellépő kutyainfluenza terjedésének megfékezésében. A kutyatartók többsége szoros kapcsolatot ápol kedvencével, a fizikai közelség és gyakori kontaktus a kórokozók terjedéséhez is hozzájárulhat, és mivel a kutyák többféle vírussal is fertőződhetnek, a különböző fajták keveredésével új – akár az emberre is veszélyes – vírustörzsek is kialakulhatnak, ám az új vakcina segítségével megakadályozható lenne az is, hogy a gazdikra is átterjedjen a vírus.

A kutatócsoport e kísérlet keretében más kutyainfluenzavírusokat is vizsgál. Az Amerikai Egyesült Államokban 2015-ben vezették be a H3N2 elleni védőoltást, mely a H3N8 elleni vakcinához hasonlóan élő, gyengített kórokozókat tartalmaz. Az eddigi eredmények alapján a már forgalomban lévő oltóanyag megfelelő védelmet biztosít a kutyainfluenza ellen, és hatékonyabbnak bizonyul a jelenleg kapható, inaktivált vírust tartalmazó védőoltásokkal szemben.

*A kutyainfluenzavírus cseppfertőzéssel terjed, kétféle klinikai lefolyása van: enyhe lefolyású kórforma és súlyos lefolyású, tüdőgyulladással járó kórforma. Tünetei: orrfolyás, köhögés, nehézlégzés, étvágytalanság, a kutya bágyadt, elesett, kedvetlen. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk kedvencünkön, lehetőség szerint ne engedjük más kutyák közelébe, és feltétlen vigyük el állatorvosunkhoz a szövődmények kialakulásának megelőzése céljából! További információ: vetnetinfo.com

Forrás: newsatlas.com, sciencedaily.comvital.hu


Facebook – Instagram *

Köszönjük, ha kedvelsz minket!

Like
Kategória: Egészség, Hírek.

Írd meg véleményed!